Se incarca... Va rugam asteptati...

Magazin Online de produse naturiste Calivita

Producatori

Newsletter:


Aditivii si hiperactivitatea

Despre aditivi

Desi cantitatile infime de aditivi pot avea un efect hormetic, cantitatile mai mari pot produce anumite stari evidente, dar de mica intensitate, de intoxicatie. Glutamatul monosodic e renumit din acest punct de vedere si totusi e disponibil in magazine pentru uzul casnic, iar in restaurantele chinezesti se folosesc frecvent cantitati mari din acest compus in vederea accentuarii aromei alimentelor. Folosirea lui poate duce la aparitia unei stari de disconfort, inrosirea fetei si gandire confuza, iar "sindromul restaurantului chinezesc" e descris in literatura medicinala.

Cercetarile recente au sugerat ca aditivii pot cauza o stare de neliniste , dificultate in invatare si o hiperactivitate din ce in ce mai des intalnita la copii. Desi nu s-au gasit dovezi concludente si nu e clar care dintre aditivi e cel mai periculos, exista o certitudine din ce in ce mai mare printre pediatri si psihiatri legat de faptul ca astfel de substante chimice pot contribui la aparitia tulburarilor de comportament la copii.

alimente sanatoase fara aditivi chimici sau alimentariAutorul acestei teorii, Ben Feingold, doctor in medicina, considera ca, daca acestor copii li se administreaza o dieta fara aditivi inaintea varstei scolare, comportamentul lor se calmeaza imediat, iar starea lor de dispozitie se amelioreaza. Alti cercetatori nu au obtinut aceleasi rezultate. E posibil ca eliminarea snackurilor, care contin aditivi, si a alimentelor sintetice din dieta sa duca la cresterea consumului de alimente proaspete, sanatoase, naturale, iar imbunatatirea comportamentului sa se datoreze ameliorarii starii generale a dietei mai degraba decat simplei eliminari a aditivilor chimici.

E posibil ca efectele medicinale ale aditivilor alimentari sa fie in parte responsabile de savoarea acestora. Intrebarea daca un anumit tip de dependenta usoara fata de un anumit tip de aditivi alimentari poate fi importanta in favorizarea vanzarii  de snackuri si dulciuri nu a fost investigata.

Daca observam ca americanul obisnuit consuma 1 pana la 1,5 kg de aditivi chimici pe an, devine evident ca efectele acestora, indiferent care ar fi, merita o cercetare mai atenta. Pana la obtinerea unor informatii mai aprofundate despre aditivii alimentari recent descoperiti, cumparatorul precaut trebuie sa citeasca etichetele si sa evite denumirile cu sonoritate tehnica, acestea in mod evident nefind alimente naturale. Asta ar putea elimina o intreaga cutia a pandorei plina cu riscuri neindentificate, dar nu elimina toate intrebarile despre substantele fara valoare nutritiva ce apar in mod natural.

"Aditivi" naturali

Exista numerosi "aditivi" ce nu sunt de natura sintetica si care apar in natura, fiind utilizati timp de sute sau chiar mii de ani. Le numim in general plante medicinale sau condimente, desi de fapt unele din ele au fost folosite pentru aceeasi gama de efecte ca si aditivii sintetici moderni. Condimentele erau in mod particular apreciate in Evul Mediu, atat pentru capacitatea lor de a preveni alterarea carnii, cat si pentru tendinta lor de a acoperi mirosurile si gusturile rezultate cand carnea e mai putin proaspata.

Putin despre sofran

Sofranul indian e adesea folosit in meniurile indiene carora le da o culoare galbena, iar in Occident se adauga la semintele macinate de mustar pentru a se obtine preparatul galben de mustar, comercializat in mod obisnuit ca pasta pentru sandvisuri.

Sofranul, o planta mult mai costisitoare datorita pistilului minuscul al florii, e de asemenea, folosit pentru a da alimentelor o culoare galbena, dar are efecte farmacologice mult mai pronuntate. In doze crescute produce o stare maniacala cu schimbari bruste ale dispozitiei de la ilaritate la melancolie. In doze foarte mari, poate provoca cefalee, tuse si chiar hemoragii. In cantitatile reduse folosite in mod obisnuit la prepararea alimentelor e nu numai inofensiv, ci si placut, iar conform vechilor traditii, are efect de reechilibrare si linistire.