Se incarca... Va rugam asteptati...

Magazin Online de produse naturiste Calivita

Producatori

Newsletter:


Ce e hipertensiunea arteriala

Cum definim hipertensiunea arteriala?

Hipertensiunea poate fi descrisa ca fiind o crestere a tensiunii la nivelul vaselor de sange, mai ales la nivelul capilarelor. Tensiunea e cauzata de foarte multi factori, unii ereditari, altii tin de presiunea din tesuturile invecinate iar altii sunt strict legati de modul si stilul de viata, ori de emotii. In momentul in care acesti factori duc la cresterea valorilor tensiunii arteriale peste cele recomandate ca fiind sanatoase, discutam de hipertensiune arteriala.

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata asupra sangelui de fortele combinate ale batailor inimii, greutatea unor substante cum ar fi fierul sau calciul, ce sunt transportate prin sange, caracteristicile de curgere si presiunea externa exercitata asupra vaselor sangvine. O astfel de presiune poate fi cauzata de imbracaminte, presiunea tesuturilor si tonusul muscular. Tensiunea arteriala se poate masura cu un echipament foarte simplu, cum ar fi un tensiometru (aparat ce masoara tensiunea) si un stetoscop.

In general, sunt obtinute 2 valori, una pentru cea sistolica si una pentru cea diastolica. Tensiunea sistolica are cea mai mare valoare, dintre cele doua, si constituie efortul inimii de a impinge sangele in artere.

Tensiunea diastolica e tensiunea generata de muschii din peretii vaselor de sange in perioada dintre cele 2 batai, moment in care inima se umple cu sange, iar valvele sunt inchise, numita si "tensiune de repaus". Deoarece sistemul cardiovascular e un circuit inchis de vase, presiunea in interiorul acestuia nu scade niciodata la 0.

O crestere numai a tensiunii sistolice, la batrani, e rezultatul schimbarilor structurale ce insotesc procesul de imbatranire.

inima si sistemul circulatorImpreuna cu aceste modificari mai apar: diminuarea elasticitatii tesutului conjunctiv, ingrosarea si rigidizarea peretilor arterelor, lucru ce conduce la marirea rezistentei vaselor de sange la trecerea sangelui. Totodata, in timp ce oamenii inainteaza in varsta, sensibilitatea nervilor se micsoreaza, avand ca rezultat diminuarea capacitatii de relaxare a muschilor. Acest gen de hipertensiune trebuie tratat numai cand are valori foarte crescute si poate fi tratat cu succes la cei mai multi oameni.

La inceputul anilor '90, Institutele Nationale de Sanatate din America au prezentat recomandarile pentru persoanele adulte in ceea ce priveste tensiunea sistolica cu valoare peste 130 si diastolica peste 85. Ele au constituit o noua definitie pentru hipertensiune, deloc asemanatoare cu cea prezentata de Colegiul Cardiologilor Americani sau CAA. Acesta stabilise valorile de 140/90 ca fiind limita dincolo de care incepe anormalul. Aceasta noua definitie a constituit un pas spre directia cea buna, daca luam in considerare faptul ca noi consideram ca limita superioara a idealului e de 120/80.

In urma unei cercetari din 1980 s-a demonstrat ca barbatii ce au o tensiune arteriala sistolica intre 138 si 147 prezinta un risc crescut de deces prematur cu 35% mai mare, iar femeile , cu 23% mai mare decat cele cu valori normale. La valori ale tensiunii sistolice cuprinse intre 148 si 157, barbatii inregistrau un risc de moarte prematura mai ridicat cu 69%, iar femeile cu 34%. Valorile considerate normale ale tensiunii sistolice, cu care s-a facut comparatia, au fost de 120 sau chiar mai putin.

In cazurile de hipertensiune arteriala tratate cu medicamente pot aparea atrofii nervoase si cerebrale. Atrofia nu afecteaza atat de mult partea din creier ce o numim "materie cenusie", ci substanta alba, acea parte ce permite comunicarea rapida a diferitelor zone din creier. Asta inseamna, de exemplu, ca hipertensiunea de lunga durata poate afecta insusiri ca dexteritatea, atat mintal cat si fizic.

Cele 3 praguri de hipertensiune arteriala

In 1992, in cadrul publicatiei Science News s-a publicat o definitie a stadiului I de hipertensiune arteriala (usoara), ca fiind cuprins intre 140/90 si 159/99; stadiu II (moderata), intre 160/100 pana la 179/109. Stadiul III (severa) cuprinde toate celelalte valori mai mari de 180/110.

In cazul ideal, valorile tensiunii arteriale raman neschimbate de-a lungul vietii, daca nu apar alte boli sau afectiuni. Procesul "normal" de imbatranire nu ar trebui sa fie insotit de nicio crestere a tensiunii. Asadar, care e motivul pentru care atatia oameni inregistreaza cresteri ale tensiunii arteriale odata cu trecerea anilor?

De ce creste tensiunea arteriala o data cu varsta?

S-a observat ca acei copii ce au un parinte suferind de hipertensiune arteriala sunt supusi unui risc dublu de a suferi si ei de aceeasi boala. Unul dintre principalii factori ce determina aparitia hipertensiunii arteriale e stresul, ce a devenit aproape imposibil de evitat in viata de zi cu zi, alaturi de obezitate si alimentatia necorespunzatoare.

Obiceiurile alimentare, printre care se numara supraalimentatia, consumul frecvent de carne si alimente rafinate( grasimi, zahar si alte glucide), consumul de alcool, cafeaua si bauturile racoritoare au dus la cresterea riscului de hipertensiune arteriala. Pe langa astea, se adauga si temperamentul emotiv, expunerea la frig, poluarea fonica, lipsa exercitiilor fizice si folosirea anumitor medicamente.

Identifica din timp factorii de risc ce determina aparitia hipertensiunii arteriale

Factorii de risc pentru hipertensiune pot fi identificati din timp, inainte de aparitia simptomelor bolii. Daca acesti factori sunt recunoscuti, se pot lua masuri pentru a preveni, fara a fi nevoie sa apelezi la medicamente. Sunt necesare modificari ale alimentatiei si ale regimului de miscare.

Numerosi medici au crezut ca nu exista nici o cale eficienta de prevenire sau intarziere a debutului hipertensiunii arteriale.  Insa acest fapt nu e adevarat, deoarece in breasla cercetatorilor e foarte cunoscut faptul ca o dieta vegetariana reuseste sa previna sau sa intarzie debutul hipertensiunii arteriale. Mai mult, asigura controlul asupra bolii odata declansate sau diagnosticate. Unii oameni de stiinta sustin ca ca au dovezi ca tratamentul medicamentos al hipertensiunii arteriale prelungeste viata pacientilor; pe cand altii sustin ca studiile afectuate pana in prezent nu contin astfel de dovezi.

Ba chiar, in unele studii, hipertensivii ce au fost tratati medicamentos au avut o durata de supravietuire mai scurta. Oricum, o tensiune arteriala crescuta nu trebuie neglijata de nimeni, chiar daca nu se are in vedere apelarea la un tratament medicamentos, mai ales ca exista modalitati naturale si eficiente de tratare a hipertensiunii. Un numar destul de mare de oameni ce incep sa ia medicamente pentru hipertensiune sufera o deteriorare a starii de sanatate precum si o scadere a calitatii vietii.

Acest lucru ii face susceptibili la o sumedenie de alte boli, inclusiv cele ce afecteaza sistemul imunitar si inima. Unii pacienti raspund foarte bine oricarei metode de tratament, insa nicio metoda terapeutica nu va fi eficienta pentru toti. La baza acestei realitati stau factorii genetici, psihologici si fizici, factori implicati in reglarea tensiunii arteriale.