Se incarca... Va rugam asteptati...

Magazin Online de produse naturiste Calivita

Producatori

Newsletter:


Cum se prepara orezul

Prepararea culinara adecvata a orezului e o adevarata arta, ce se dobandeste doar dupa multa experienta. In general, cu cat orezul e mai putin preparat, cu atat mai bine.

Primul pas in pregatirea orezului e alegerea lui atenta pentru a-l curata de pietre, praf sau boabe stricate. Ulterior, orezul trebuie clatit in apa calduta, pana cand apa ramane curata. In continuare, se pune orezul intr-o oala si se adauga apa pana la jumatatea celei de-a doua falange a degetului mijlociu, in timp ce varful acestuia ajunge la nivelul orezului.

poza planta orez cu bob rotundPentru cantitati mai mici de jumatate de ceasca de orez crud, se folosesc doua pana la trei parti de apa la o parte de orez. Daca se adauga prea multa apa, aceasta se poate indeparta mai tarziu prin acoperirea oalei cu o bucata de panza si un capac. In acest fel, aburul poate fi captat si eliminat.

Daca se adauga prea putina apa, se poate suplimenta cu atentie cu cantitati mici de apa fierbinte, avand grija ca aceasta sa nu rascoleasca orezul. Folosirea unei cantitati mai mari de apa face ca orezul sa devina mai moale si mai usor de digerat, dar acesta nu trebuie totusi sa fie prea moale.

Se aduce orezul la punctul de fierbere, se acopera si se lasa la focul cel mai mic, permitandu-i-se astfel sa fiarba, pana cand toata apa e absorbita. Nu se mai amesteca, dar se supravegheaza fierberea, pentru a vedea cata apa a mai ramas.

E foarte important sa nu amestecam orezul , deoarece, in timp ce acesta fierbe, se formeaza peste tot mici pasaje care permit aburului sa iasa si orezului sa fiarba suficient si uniform. Distrugerea acestei retele face ca orezul sa-si piarda consistenta pufoasa si sa devina cleios si lipicios.

Diferitele varietati de orez necesita timpi de fierbere diferiti. Orezul brun, se exemplu, are nevoie de aproximativ 45 de minute, in timp ce orezul alb semifiert necesita doar 15 minute. Daca se alege orezul brun, varietatile cu bob scurt cultivate organic in Arkansas si Louisiana sunt foarte gustoase.

Pentru varietate, se pot adauga inainte de fierbere condimente, ceapa si ciuperci fripte in unt rafinat. Orezul ramas de la o masa poate fi folosit a doua sau a treia zi daca e pastrat la frigider. In acest caz, poate fi pus intr-un vas incalzit, peste putin unt rafinat. Orezul se prajeste in unt, amestecandu-se constant pana devine usor rumenit si sfaraie. Ulterior, poate fi acoperit cateva momente, astfel incat redevine fraged.