Se incarca... Va rugam asteptati...

Magazin Online de produse naturiste Calivita

Producatori

Newsletter:


Ovazul si fulgii de ovaz

Ovazul - Descriere generala

Dupa culturile de grau, orez si porumb, ovazul e cereala cea mai frecvent cultivata in lume. Desi s-a descoperit ca aceasta creste in salbaticie peste tot, in sanscrita veche nu exista o denumire pentru ovaz si mult timp ovazul afost considerat o buruiana.

Ovazul era cunoscut de romani si greci, dar nu exista dovezi ca ar fi fost cultivat. In orice caz, era folosit de populatiile antice din nordul Imperiului Roman, in regiunile in care se afla in prezent Elvetia, Franta si Germania.

Scotienii, care au facut din terciul de ovaz un fel de mancare nationala, nu au folosit in mod real ovazul pana in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. O mare parte din ovazul cultivat in zilele noastre e folosit ca hrana pentru animale, dar e greu de spus, pe baza cantitatii cultivate, cat de frecvent e ovazul folosit in alimentatia omului.

fulgi de ovaz instant pentru micul dejunE dificil de inteles de ce ovazul a fost neglijat si a primit in mare parte o destinatie furajera, deoarece are un continut mai mare de proteine decat orice alte cereale si e foarte usor de preparat.

O trasatura unica a bobului integral de ovaz e consistenta lui moale. Spre deosebire de grau, orez sau porumb, poate fi zdrobit cu unghiile. Deoarece nu e atat de dur, timpul necesar pregatirii fulgilor de ovaz e mult mai scurt decat in cazul altor cereale.

Acest lucru e valabil chiar daca se foloseste bobul de ovaz in intregime. In timpul spalarii si decorticarii, ovazul e expus de regula unor temperaturi de aproximativ 95 de grade Celsius. Apare astfel un gust usor de prajit, care e foarte apreciat. Puterea aromei poate fi ulterior accentuata prin prajirea de scurta durata, uscata sau cu putina grasime, inaintea adaugarii apei pentru prepararea fulgilor.

Daca ovazul e preparat in acest fel, gatitul va dura intre 45 de minute si o ora, dar exista tehnici de prelucrare a ovazului care il fac chiar mai usor de pregatit.

Metoda consacrata in timp consta in zdrobirea boabelor cu un tafalug, procedeu realizat relativ usor datorita consistentei moi a bobului. Cand bobul intreg e astfel prelucrat, se comercializeaza de obicei sub denumirea de " ovaz laminat prin metoda clasica ",

In locul zdrobirii, ovazul mai poate fi prelucrat prin taierea cu o lama de otel in 3-4 bucati mai mici, ce se prepara de asemenea mai repede decat bobul intreg. Ovazul prelucrat modern pentru prepararea rapida e rezultatul unei combinatii si e de fapt ovaz taiat in bucati cu lama de otel, care dupa incalzire in abur, e preferat sub forma de fulgi de ovaz mici.

Acesta e ovazul comercializat traditional ca fulgi de ovaz ce sunt in mod obisnuit consumati la micul dejun. In schimb, fulgii instant sunt semipreparati cu apa si uscati ulterior, astfel incat pentru consum e necesar doar amestecul cu apa fiarta.

Deoarece analizele arata ca prin procesul de semipreparare apar mici modificari ale continutului de nutrienti, se pare ca depozitarea lui ulterioara e mult mai predispusa la modificari in sensul alterarii compozitiei, fata de pastrarea sub forma de crupe intregi, neprajite.

Fara indoiala, fulgii de ovaz reprezinta singurul aliment din cereale integrale ce poate fi comandat daca se ia masa intr-un restaurant de nivel mediu si din acest motiv a fost acceptat de multe persoane.