Rhodiola rosea – remediu natural impotriva stresului

tratament naturist pentru stres

Rhodiola rosea e o plantă ce poate atinge o înălţime de 15-30 cm, cu frunze suculente şi flori galbene, răspândită în zona Cercului Polar, din Scandinavia până în Asia. Aceasta creşte, de obicei, pe platourile nisipoase, la o altitudine de peste 3.000 de metri. Rădăcina de rhodiola rosea e formată dintr-un rizom gros şi ramificaţii cu o grosime de 0,2 cm.

Rhodiola rosea se foloseste pentru fabricarea suplimentelor alimentare, medicamentelor şi cosmeticelor, In acest caz, se utilizeaza de preferinţă rizomul, însă întreaga rădăcină conţine o serie de substanţe benefice. Aceasta e numită şi „rădăcina de aur“ sau „rădăcină de trandafir“, deoarece, atunci când o tai, răspândeşte un miros de trandafir.

Produse naturale CalivitaRhodiolin (120 capsule) - Pret: 127,49 LEI
Produs antistres pe baza de rhodiola rosea

Rhodiola e folosită în medicina traditională de sute, ba chiar de mii de ani. Aceasta a fost menţionată pentru prima dată în scris în anul 77  î.e.n. Proprietăţile  medicale  ale acestei plante au fost descrise de medicul grec Dioscorides. Romanii şi grecii antici  foloseau rhodiola pentru combaterea oboselii, iar vikingii pentru creşterea rezistenţei şi împotriva mahmurelii, în timp ce eschimoşii şi laponii o mestecau după vânătorile lungi şi extenuante, în drum spre casă.

Cu toate acestea, renumele şi l-a căpătat în Orientul Îndepărtat şi Siberia. În aceste regiuni, a fost folosită pentru îmbunătăţirea rezistenţei, creşterea longevităţii, a forţei şi puterii celor care urmau să se căsătorească, de către cei care îşi doreau copii sănătoşi, precum şi în cazul diferitelor probleme gastrointestinale, pulmonare şi nervoase. Pentru o scurtă perioadă de timp, s-a crezut chiar că este un antidot pentru mult temuta „moarte neagră“. Reţeta extractului din rhodiola rosea a constituit, timp de secole, un secret bine păstrat, pe care doar iniţiaţii l-au putut afla.


În 1961, Krilov, profesor la Academia Rusăplanta rodiola rosea de Ştiinţe, a desfăşurat o serie de cercetări în Munţii Altai şi a descoperit că misterioasa „rădăcină de aur“, planta cu puteri tămăduitoare miraculoase, e Rhodiola rosea. Apoi, specialiştii au început să studieze planta în profunzime, cu metodele ştiinţifice standard. Sa dovedit că extractul din rhodiola rosea e un adaptogen puternic, ce ajută atât la creşterea forţei psihice, cât şi a celei fizice. Datorită acestor proprietăţi, Rhodiola a fost folosită în cadrul programului sovietic de cercetare a spaţiului, din 1960, şi a devenit rapid unul dintre panaceele folosite de astronauţi.


Rhodiola are mai mult de 50 de specii. Substanţele sale active pot fi incluse în 6 grupuri: fenilpropanoide, derivaţi fenil-etanol, flavonoide, mono terpene, triterpene şi acizi fenolici. Dintre acestea, grupul fenilpropanoide (rosine, rosavarine,  osarine) se întâlneşte în exclusivitate la speciile Rhodiola, acesta fiind unul dintre motivele importanţei sale biologice deosebite (1986, Kurkin şi Dubichev).

Rhodiola a început să fie folosită pentru prima dată în 1965 în cazul afecţiunilor sistemului nervos central, în special pentru creşterea forţei mentale, combaterea stresului, precum şi ca psihostimulent, pentru îmbunătăţirea stării generale a organismului. S-a observat că stimulează zonele cu acţiune asupra funcţiilor de învăţare şi rememorare. Deoarece Rhodiola este bogată în fenoli, trebuie menţionat şi rolul ei de antioxidant, datorită căruia are capacitatea de a neutraliza efectele nocive ale radicalilor liberi.

Aceasta e utilizată în mai multe ţări (de exemplu, din 1969 în Rusia, iar din 1985 în Suedia) ca ingredient al unor produse terapeutice şi al suplimentelor alimentare. Astăzi, în întreaga lume se desfăşoară experimente pentru a lărgi aria de utilizare a rhodiolei. Cercetătorii au obţinut rezultate deosebite în cosmetică, cosmetologie, concepând diferite creme şi seruri anti-îmbătrânire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *