Se incarca... Va rugam asteptati...

Magazin Online de produse naturiste Calivita

Producatori

Newsletter:


Afinul

Afinul (Vaccinium myrtillus), Fam. Ericaceae

tratamente naturiste pe baza de afineDescriere: Afinul e un arbust mic, cu ramuri anguloase. Frunzele de afin sunt ovate, denticulate, verzi pe ambele fete. Florile de afin sunt verzui-roscate, dispuse cate 1-2 la subtioara frunzelor. Infloreste in mai-iunie. Fructul este o baca albastra cu suc violaceu.

Raspandire: Afinul creste in regiuni montane, in paduri de conifere , pasuni, pe stanci, pe soluri silicioase, pana la 2500 m altitudine.

Produsul vegetal folosit: Frunzele si fructele - Folia et fuctus vaccini myrtilis.

Recoltare: Frunzele, impreuna cu ramurile, se recolteaza pe vreme insorita, in lunile mai-septembrie, iar fructele, cand sunt bine coapte, in iulie - septembrie.

Principii active: Frunzele de afin contin: tanin, arbutina, hidrochinona, mirtilina, neomirtilina.

Fructele contin: tanin, pectine, miritilina, zaharuri, provitamina A, vitamina C, acizi organici(citric, malic, oxalic, succinic si lactic).

Actiune farmacologica: astringent, bacteriostatic, hipoglicemiant, antidiaretic, diuretic, creste acuitatea vizuala, antihelmintic.

Indicatii terapeutice: diabet, reumatism, guta, enterocolita, parozitoze intestinale, infectii urinare, uremie.

Mod de utilizare: Sub forma de infuzie, care se obtine din frunze. Se beau 2-3 cani pe zi.

Fructele de afin se utilizeaza ca atare crude sau uscate, sau pregatite sub forma de dulceata sau sirop. De asemenea, plamadeala obtinuta din fructe( 1 lingura fructe la 250 ml apa clocotita: se fierbe 5 minute) se utilizeaza sub forma de gargarisme, in inflamatii ale mucoasei bucale.