Afinul (Vaccinium myrtillus), Fam. Ericaceae
Descriere: Afinul e un arbust mic, cu ramuri anguloase. Frunzele de afin sunt ovate, denticulate, verzi pe ambele fete. Florile de afin sunt verzui-roscate, dispuse cate 1-2 la subtioara frunzelor. Infloreste in mai-iunie. Fructul este o baca albastra cu suc violaceu.
Raspandire: Afinul creste in regiuni montane, in paduri de conifere , pasuni, pe stanci, pe soluri silicioase, pana la 2500 m altitudine.
Produsul vegetal folosit: Frunzele si fructele - Folia et fuctus vaccini myrtilis.
Recoltare: Frunzele, impreuna cu ramurile, se recolteaza pe vreme insorita, in lunile mai-septembrie, iar fructele, cand sunt bine coapte, in iulie - septembrie.
Principii active: Frunzele de afin contin: tanin, arbutina, hidrochinona, mirtilina, neomirtilina.
Fructele contin: tanin, pectine, miritilina, zaharuri, provitamina A, vitamina C, acizi organici(citric, malic, oxalic, succinic si lactic).
Actiune farmacologica: astringent, bacteriostatic, hipoglicemiant, antidiaretic, diuretic, creste acuitatea vizuala, antihelmintic.
Indicatii terapeutice: diabet, reumatism, guta, enterocolita, parozitoze intestinale, infectii urinare, uremie.
Mod de utilizare: Sub forma de infuzie, care se obtine din frunze. Se beau 2-3 cani pe zi.
Fructele de afin se utilizeaza ca atare crude sau uscate, sau pregatite sub forma de dulceata sau sirop. De asemenea, plamadeala obtinuta din fructe( 1 lingura fructe la 250 ml apa clocotita: se fierbe 5 minute) se utilizeaza sub forma de gargarisme, in inflamatii ale mucoasei bucale.