Acai împotriva sindromului metabolic!

simptome sindrom metabolic

Probabil că expresia „sindrom metabolic” îţi este necunoscută, cu toate că şi tu te poţi număra printre cei afectaţi şi poţi observa unul sau două simptome în cazul propriu. Din articolul nostru vei afla exact ce este această boală, pe cine afectează, de ce este periculoasă şi cum o putem ameliora.

Ce este sindromul metabolic?

Sindromul metabolic presupune prezenţa simultană a mai multor dereglări metabolice legate între ele, cum ar fi toleranţa scăzută la glucoză (susceptibilitate de hiperglicemie), hipertensiune, obezitate (în special abdominală), un nivel ridicat de grăsimi sanguine (colesterol şi trigliceride), care, luate separat, pot creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, infarctului cardiac, accidentelor vasculare cerebrale şi diabetului de tip 2, iar împreună cresc riscul de mai multe ori.

De ce este periculos?

Conform estimărilor, 20-25% din populaţia adultă a planetei suferă de sindrom metabolic. La aceste persoane, riscul de infarct cardiac sau accident vascular cerebral este de trei ori mai mare şi cazurile de deces cauzate de aceste două afecţiuni sunt de două ori mai numeroase decât la persoanele care nu sunt afectate de această boală. În plus, pacienţii cu sindrom metabolic au o predispoziţie de patru ori mai mare la diabet de tip 2.

Cum apare?

Cauzele sindromului metabolic sunt încă cercetate; în orice caz, a devenit evident faptul că principala cauză este rezistenţa la insulină şi obezitatea abdominală. Printre factorii suplimentari se numără problemele genetice, sedentarismul, vârsta şi modificările hormonale.

Produse naturale CalivitaAcai Organic - Pret: 150,01 Lei
Suc de Acai organic cu pulpă de fruct

Rezistenţa la insulină reprezintă baza sindromului PCOS, care afectează una din zece femei, fiind responsabil de o mare parte din cazurile de infertilitate şi putând conduce chiar la apariţia diabetului de tip 2.

Cum se poate trata?

Conform recomandărilor IDF, tratamentul primar al sindromului metabolic constă într‑un aport redus de calorii (se urmăreşte scăderea cu 5-10% în greutate în primul an), activitate fizică şi modificarea stilului alimentar (un aport adecvat de carbohidraţi). În cazurile mai serioase, boala poate necesita tratament medicamentos!

Cum ne poate ajuta acai?

De la descoperirea sa şi până în prezent, acai a reprezentat subiectul unor numeroase studii ştiinţifice. Cercetătorii au examinat în principal gama largă de antioxidanţi pe care îi conţine, precum şi posibilele lor efecte benefice. Se ştie că terapiile cu antioxidanţi pot reduce rezistenţa la insulină, în timp ce stresul oxidativ o poate creşte. Cercetătorii au examinat şi polifenolii, care aparţin grupului antioxidanţilor, au un efect benefic asupra absorbţiei zahărului, nivelului de insulină şi grăsimilor din sânge. Astfel, nu este de mirare că acai, atât de bogat în antioxidanţi şi fibre, a devenit rapid subiectul cercetărilor ştiinţifice aplicate. fructe acai organice

Un experiment din 2009 a examinat efectele consumului de acai la zece persoane obeze cu risc crescut de sindrom metabolic. Au fost măsurate nivelurile de zahăr, insulină şi grăsimi sanguine, precum şi modificările tensiunii arteriale. Cercetătorii au observat că nivelurile de zahăr şi insulină a jeune şi după mese au scăzut semnificativ. Consumul de acai a redus şi nivelul total de colesterol, nivelul de colesterol LDL, iar nivelul de colesterol HDL (colesterol „bun”) nu a scăzut pe durata testelor.

Acai ar putea deveni un ingredient popular în curele de slăbit datorită tuturor acestor efecte, precum şi mulţumită efectului său de normalizare a glicemiei, care ajută la evitarea senzaţiei bruşte de foame, ce afectează atât de des dietele.

Cum pot afla dacă sufăr de sindrom metabolic?

Conform definiţiei IDF (Federaţiei Internaţionale a Diabetului), putem vorbi de sindrom metabolic dacă următoarele simptome sunt prezente în acelaşi timp:

1. Obezitate abdominală

2. Două din următoarele patru simptome:

a. Un nivel crescut de trigliceride (grăsimi sanguine)

b. Un nivel scăzut de colesterol HDL

c. Hipertensiune

d. Hiperglicemie a jeune sau diabet de tip 2

Dacă prezentaţi deja o componentă a sindromului metabolic, este foarte probabil că celelalte vor apărea în timp. Cu cât sunt prezente mai multe, cu atât mai mare este riscul asupra sănătăţii.

Nu ezita, sprijină-ţi sănătatea cu acest suc de fructe exotic şi gustos!Citeste si:

Puteti urmari raspunsurile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0. Poti lasa un raspuns, sau sa faci un trackback de pe site-ul tau.

Lasa un comentariu