Beneficiile acizilor grasi Omega 3 asupra sanatatii

acizi grasi omega 3

Din cauza „epidemiei” globale de obezitate şi a dorinţei de a slăbi care o acompaniază, multe persoane consideră grăsimile un duşman. Cu toate acestea, trebuie să ştim că, exact ca şi proteinele, grăsimile sunt indispensabile pentru o alimentaţie sănătoasă.

Grăsimile sunt, de fapt, diferiţi compuşi formaţi din acizi graşi, care au în comun doar faptul că au în componenţa lor aceleaşi elemente – carbon, oxigen şi hidrogen. De multe ori auzim vorbindu-se de grăsiminesănătoase, însa trebuie ştiut că nu există acizi graşi sănătoşi sau nesănătoşi – doar consumul lor în cantităţi neadecvate îi poate face benefici sau dăunători pentru sănătate.

Problemele încep atunci când consumăm o cantitate prea mică de acizi graşi nesaturaţi, „mai sănătoşi”, de o calitate ridicată, şi una prea mare de acizi graşi saturaţi, „mai puţin sănătoşi”, care ajung în organism de obicei odată cu alimentele de origine animală.

Omega 3 concentrateOmega 3 Concentrate - produs ce conţine
acizi graşi omega-3,obţinut din ulei
de peşte de cea mai înaltă calitate

Trebuie deci să fim atenţi la modul în care tipurile de acizi graşi ne afectează organismul, pentru a şti cum să ne hrănim. De regulă, consumăm o cantitate redusă de acizi graşi polinesaturaţi omega 3, care se găsesc în peştele oceanic şi în uleiurile din seminţe de plante.

Cu toate acestea, substanţele produse din acizii graşi care aparţin acestui grup, de exemplu EPA şi DHA, participă nu doar la funcţionarea celulară normală, ci ameliorează procesele inflamatorii, previn agregarea trombocitelor, reduc nivelul de lipide sanguine şi tensiunea arterială – prin urmare au un efect benefic asupra sistemului cardiovascular – şi joacă un rol important şi în dezvoltarea cerebrală.acizi grasi


Studiile ştiinţifice sugerează că, în cazul femeilor gravide şi al mamelor care alăptează, aportul de acizi graşi omega 3 poate fi vital pentru dezvoltarea neuronală timpurie a copilului, care determină gradul de inteligenţă de mai târziu.

Într-un studiu din 2007, cercetătorii au încercat să stabilească dacă există vreo legătură între cantitatea de fructe demare consumate de mame în sarcină şi IQ-ul copiilor.


Concluzia la care au ajuns a fost aceea că, în cazul mamelor care au consumat mai puţin de 340 g pe săptămână, riscul de tulburări de coordonare, precum şi de probleme de comportament şi limbaj a fost crescut. Aceste rezultate au fost confirmate şi de un alt studiu, la care au participat copii de 4 ani şi care a demonstrat că aportul de acizi graşi omega 3 pe perioada sarcinii este direct proporţional cu capacităţile mentale de mai târziu ale copiilor.

Analiza legăturii dintre alimentaţie şi comportament la copiii de peste şase ani a relevat faptul că un consum scăzut de acizi graşi omega 3 a fost acompaniat de dereglări de somn şi accese de furie, spre deosebire de copiii care au consumat o cantitate adecvată de omega 3.

Mai multe studii au demonstrat că există o legătură între depresie şi un consum scăzut de acizi graşi omega 3, prin urmare tratamentul depresiei se poate suplimenta cu această substanţă. Cercetătorii au încercat să afle ce rol joacă omega 3 în completarea tratamentului pentru afecţiunile inflamatorii. Rezultatele sunt promiţătoare atât în tratamentul artritei reumatoide, cât şi a bolii inflamatorii intestinale.

Dacă luăm în considerare faptul că peştele oceanic poate fi contaminat cu metale grele sau agenţi patogeni, soluţia este utilizarea de suplimente alimentare cu omega 3. Acestea sunt, de obicei, produse pe bază de ulei din seminţe de plante sau ulei de peşte, care conţin acizi graşi omega 3 şi alte substanţe cu efecte benefice.

Trebuie însa să fim atenţi la raportul acestor substanţe: în produsele de calitate, o unitate de acizi graşi omega 3 este combinată cu o cantitate cât mai mică de alţi acizi graşi. Datorită tehnologiei de ultimă oră, astăzi sunt disponibile şi concentrate, care conţin aceeaşi cantitate de acizi graşi omega 3, însa uleiurile „superflue” reduse la minimum.

Cu cât cantitatea de uleiuri „superflue” este mai mică, cu atât mai valoros este produsul.Citeste si:

Puteti urmari raspunsurile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0. Poti lasa un raspuns, sau sa faci un trackback de pe site-ul tau.

Lasa un comentariu