Omega 3 pentru copii mai destepti

acizi grasi omega 3

Un studiu recent a descoperit cã, copiii ale cãror mame au consumat suplimente cu ulei de peste în perioada sarcinii au o coordonare mânã-ochi mai bunã decât ceilalti.

Rezultatele acestui studiu realizat de cercetãtorii australieni au fost publicate online în editia din 21 din decembrie a revistei Archives of Disease in Childhood.

Acizii grasi omega 3 sunt nutrienti esentiali pentru sãnãtatea umanã. Împreunã cu acizii omega 6, acesti compusi influenteazã o serie de procese din organism, de la echilibrul hormonal pânã la functia imunitarã.

Fetusul are nevoie de o mare cantitate de acizi grasi omega 3 pentru dezvoltarea normalã a ochilor si creierului. Deasemenea, se considerã cã aceste substante sunt foarte importante pentru cresterea sãnãtoasã în copilãrie.

Omega 3 concentrateOmega 3 Concentrate - produs ce conţine
acizi graşi omega-3,obţinut din ulei
de peşte de cea mai înaltă calitate

Din cauzã cã multe soiuri de peste sunt contaminate cu mercur, suplimentele cu ulei de peste devin tot mai populare, observã autorii studiului. În cadrul experimentului care stã la baza acestui studiu, 98 de femei însãrcinate au primit 4 grame de ulei de peste sau 4 grame de ulei de mãsline în fiecare zi, începând cu a douãzecea sãptãmâna de sarcinã, pânã la nastere. La vârsta de doi ani si jumãtate, cresterea si dezvoltarea copiilor au fost testate cu ajutorul testelor de vorbire, comportament, gândire practicã si coordonare mânã-ochi.

Au fost testati 72 de copii, iar cercetãtorii nu au descoperit nicio diferentã semnificativã în ceea ce priveste vorbirea si cresterea la copiii ale cãror mame au consumat suplimente cu ulei de peste, spre deosebire de ceilalti. Însã copiii ale cãror mame au consumat suplimente cu ulei de peste au avut un scor mult mai ridicat la testele de coordonare mânã-ochi în comparatie cu ceilalti. Aceastã deosebire semnificativã s-a mentinut chiar si dupã ce s-a luat în considerare vârsta mamelor si durata de alãptare.bebelus dormind


Pe lângã aceasta, cercetãtorii au descoperit cã un nivel ridicat de acizi grasi omega-3 în sângele din cordonul ombilical al copiilor a avut ca rezultat o mai bunã coordonare mânã-ochi.

Aceste date preliminare indicã faptul cã suplimentarea cu doze relativ ridicate de ulei de peste în ultimele 20 de sãptãmâni de sarcinã este sigurã si, mai mult, are efecte benefice asupra fetusului.


Datoritã volumului extrem de redus de informatii cu privire la eficienta suplimentãrii cu ulei de peste în timpul sarcinii, aceste date sunt foarte importante în ceea ce priveste efectele suplimentelor cu ulei de peste asupra dezvoltãrii postnatale a nou-nãscutilor.

Acest studiu confirmã cã suplimentele cu ulei de peste consumate de femeile gravide pot influenta coordonarea mânã-ochi a copiilor. Rãmâne de vãzut dacã aceasta va avea ca rezultat beneficii pe termen lung în ceea ce priveste vederea, coordonarea sau cognitia. În orice caz, rezultatele subliniazã importanta acizilor grasi omega 3 pentru sãnãtatea copiilor mici.

Avem nevoie de studii mai aprofundate pentru a clarifica doza optimã de acizi grasi omega-3 si efectele pe termen lung ale suplimentãrii în timpul sarcinii. Se recomandã consumul a 2 capsule gelatinoase pe zi — atât femeilor gravide, cât si celorlalte persoane.Citeste si:

Puteti urmari raspunsurile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0. Poti lasa un raspuns, sau sa faci un trackback de pe site-ul tau.

Lasa un comentariu