Probioticele te ajută să slăbeşti şi să rămâi sănătos

produs naturist calivita

Flora intestinală este alcătuită dintr-un număr imens de bacterii probiotice. Denumirea probiotice provine de la acţiunea lor „pentru viaţă”, contrar antibioticelor, care înseamnă „anti-viaţă”. Corpul nostru este construit pentru a avea o relaţie simbiotică cu bacteriile probiotice.

Mai pe înţeles, ele ne ajută să digerăm hrana, ne apară de microorganismele dăunătoare, menţinându-ne într-o stare de echilibru, iar noi, în schimb, suntem un hotel de 5 stele all-inclusive pentru ele. Rezonabil, nu-i aşa?

Ele se găsesc în număr mai mic în stomac, datorită acidului gastric, proliferează în intestine, iar concentraţia cea mai mare se găseşte în intestinul gros. O populaţie numeroasă de bacterii probiotice este necesară pentru a ne ajuta la digestie şi pentru a ne apăra organismul de microorganismele dăunătoare.

Când numărul lor scade în comparaţie cu cel al bacteriilor dăunătoare, organismul încetează să mai funcţioneze normal şi, în timp, pot apărea probleme serioase de sănătate. Proporţia normală este de 85% bacterii probiotice şi 15% bacterii potenţial dăunătoare.

Corpul nostru începe să acumuleze bacterii din momentul în care se declanşează naşterea, fătul dezvoltându-se până atunci într-un mediu steril. Laptele matern este principala sursă de probiotice în primele luni de viaţă. Flora intestinală se va dezvolta rapid, copilul adunând bacterii „bune” şi „rele” din mediul înconjurător şi de la oamenii cu care intră în contact.

Este foarte important ca bebeluşul să fie expus cât mai repede posibil la surse sigure de bacterii probiotice. Sistemul imunitar învaţă să recunoască şi să tolereze colonizarea bacteriană în jurul primului an de viaţă. O dată ce acest proces de colonizare a sistemului digestiv este complet, flora intestinală formată va rămâne în mare parte constantă tot restul vieţii.

Pe măsură ce ne maturizăm şi personalitatea noastră manifestă caracteristici fixe şi preferinţe clare, aşa şi sistemul digestiv dobândeşte o preferinţă pentru cocteilul de bacterii pe care a fost deja programat să-l recunoască. Devine foarte dificil să convingem ulterior organismul să recunoască sau să accepte noi bacterii benefice.

Studiile ştiinţifice au relevat o serie de beneficii ale probioticelor:

• Descompunerea carbohidraţilor – adică alimentele sunt descompuse în elementele lor de bază pentru a putea fi absorbite cât mai eficient de sistemul digestiv. Astfel, probioticele cresc potenţialul nutritiv şi întăresc creşterea celulară şi dezvoltarea normală în general.

• Se infiltrează sub stratul de mucus intestinal, detaşându-l şi ajutând la eliminarea naturală a acestuia, păstrând curăţenia sistemului digestiv. Constipaţia este rapid înlăturată, iar mişcările tractului intestinal normalizate; astfel se poate combate şi diareea. Simbioza lor cu ţesuturile şi celulele din organe ajută la metabolizarea proteinelor şi duce la eliminarea lichidelor reziduale din organism. Prin curăţarea colonului, respiraţia urât mirositoare şi mirosul transpiraţiei este redus, deoarece organismul nu mai este nevoit să elimine toxinele prin plămâni şi glandele sudoripare.

• Produc o cantitate însemnată de enzime şi măresc aportul de vitamine şi nutrienţi, în special de vitaminele B şi K, acizi graşi, calciu şi fier.

probioticele pentru sanatate• Un alt beneficiu este ajutorul pe care probioticele  îl aduc sistemului imunitar, stimulându-l în procesul de formare a anticorpilor. Ataşându-se de pereţii intestinali, formează un mediu uşor acid, care descurajează dezvoltarea bacteriilor provocatoare de boli, deci uşurează munca sistemului imunitar. Din aceste motive, ele sunt, printre altele, folosite în terapii care ajută la diminuarea alergiilor. Ajută la distrugerea viruşilor şi a paraziţilor, îmbunătăţindu-ne foarte mult sănătatea.

• S-au constatat un nivel scăzut al colesterolului, o ameliorare a simptomelor alergiilor şi afecţiunilor dermatologice şi o incidenţă scăzută a micozelor atunci când se consumă probiotice. Deci, avem numai de câştigat din consumul lor şi foarte mult de pierdut prin neglijarea acestei relaţii cu adevărat pe viaţă.

Iar acum, că ştim ce sunt, iată şi o listă de alimente probiotice, cunoscute şi sub denumirea de „alimente vii”:

• Cele mai multe probiotice din alimentaţia noastră provin din bacteriile lactice. Ele se găsesc în iaurturi, kefir şi în unele brânzeturi moi, ca, de exemplu, în brânza proaspătă de vaci. Trebuie să fim atenţi când alegem iaurtul de pe raft, el nu trebuie să conţină lapte praf reconstituit, arome, coloranţi, fructe, agenţi de îngrăşare, zahăr, glucoză sau fructoză. Un alt indicator este perioada de valabilitate, care nu trebuie să depăşească 10 zile.

• Alte surse naturale de probiotice la îndemâna tuturor sunt murăturile (cu recomandarea de a fi consumate cu moderaţie; de asemenea, ele sunt contraindicate în unele cazuri, din cauza conţinutului ridicat de sare), ceapa, prazul, cicoarea, drojdia de bere.

Dar slăbim mai repede cu ajutorul probioticelor?

Potrivit unor studii realizate de nutriţioniştii americani, probioticele ne ajută să slăbim mai repede. Cu alte cuvinte, s-a găsit o legătură între probiotice şi pierderea kilogramelor în plus. Persoanele obeze se numără printre „norocoşi” în cazul de faţă, deoarece studiile au relevant faptul că ele au şansele cele mai mari să slăbească cu ajutorul acestor bacterii benefice.

Probioticele pot să crească acea cantitate de energie de care are nevoie organismul pentru a funcţiona normal, iar depozitele mai mari de energie se traduc, de regulă, prin kilograme în plus. În cazul în care bănuieşti că ceva nu e în regulă cu echilibrul florei tale intestinale, în special dacă ai trecut printr-o dietă recentă sau ai avut un alt soi de dereglări, ar fi bine să te adresezi unui specialist.

Reţine că e bine să cunoşti cât mai multe despre probiotice şi despre rolul acestora în menţinerea sănătăţii tale generale. Învaţă să le manipulezi astfel încât să lucreze în beneficiul tău. Există o mulţime de suplimente pe piaţă care îţi promit echilibrul probiotic de care ai nevoie. Află care sunt cele mai potrivite pentru organismul tău şi începe bătălia împotriva kilogramelor în plus din interior spre exterior.Citeste si:

Puteti urmari raspunsurile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0. Poti lasa un raspuns, sau sa faci un trackback de pe site-ul tau.

Lasa un comentariu