Vitamina C si radicalii liberi

vitamina C fructe

Vitamina C nu e doar o vitamină ce ajuta la mentinerea  sănătatii, ci şi un antioxidant foarte puternic si  eficient ce ne protejează organismul împotriva radicalilor liberi.

Ce sunt radicalii liberi?

efecte radicali liberi Cred că aţi auzit deja de nenumărate ori spunandu-se că trebuie să vă protejaţi împotriva radicalilor liberi, insa  fără să ştiţi şi de ce e necesar să faceţi acest lucru.

Radicalii liberi sunt substanţe chimice produse în procesele metabolice de la nivelul celulelor din organismul nostru.

Corpul nostru are nevoie de protecţie împotriva lor atunci când aceştia sunt prezenţi în organismul nostru în cantităţi mai mari decât cele necesare.

Din cauza faptului că sunt foarte reactivi, radicalii liberi pot afecta punctele vulnerabile ale celulelor.Acestea pot fi de exemplu peretele celular, unde pot transforma acizii graşi nesaturaţi în acizii graşi saturaţi; ADN-ul, la nivelul căruia pot rupe legăturile; de asemenea, pot influenţa procesul de multiplicare şi regenerare sau pot afecta serios structura proteinelor sau sănătatea vaselor de sânge.

De ce pot exista în organism mai mulţi radicali liberi decât ar fi „normal”?

efectele poluarii mediului inconjuratorIn mare parte  din cauza faptului că trăim  în zone urbane unde aerul este poluat. Pentru că suntem expuşi fără să ştim la substanţele chimice din alimentele tratate cu pesticide, din apa de băut sau din produsele cosmetice pe care le folosim.

Pentru că în această cursă nebună ce a devenit existenţa noastră acordăm mai puţină atenţie alimentaţiei noastre sau nici măcar nu ştim cum ar trebui să ne hrănim în mod sănătos.

Deoarece ne expunem razelor solare nocive. Pentru că fumăm. Fiindcă avem o viaţă plină de stres. Toţi aceşti factori care sunt greu sau imposibil de evitat conduc cu siguranţă la creşterea producţiei de radicali liberi.

Trebuie să luăm măsuri pentru a ne proteja?

Vitamina C Vitamina C macese are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi  si a  regenera alţi antioxidanţi, cum ar fi vitamina E.

Asta  înseamnă că molecula de vitamina E poate asigura în continuare protecţia organismului chiar şi după înlăturarea atacului unui radical liber.

Considerate a fi una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, măceşele conţin şi anumite flavonoide, care, la rândul lor, pot fi de ajutor în asigurarea protecţiei celulelor noastre.Citeste si:

Puteti urmari raspunsurile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0. Poti lasa un raspuns, sau sa faci un trackback de pe site-ul tau.

Lasa un comentariu