Produse Calivita recomandate in accidentele vasculare cerebrale

accidentul vascular cerebral

Există două tipuri de accidente vasculare cerebrale: ischemice şi hemoragice.

Accidentul ischemic apare atunci când circulaţia sângelui este obstruată printr-un tromb (cheag de sânge) sau embol (cheag de sânge desprins din alte artere sau de origine cardiacă).

Accidentul hemoragic apare prin ruptura unui vas de sânge cu formarea unui hematom în substanţa cerebrală şi inundarea cu sânge a structurilor cerebrale. Mai poate apărea şi spasmul cerebral, care duce la compresia centrilor nervoşi din zona respectivă, dând o simptomatologie caracteristică.

În funcţie de gravitatea accidentului, de centrii nervoşi afectaţi şi de partea pe care se produce, poate conduce la paralizie, pierderea memoriei, schimbări de comportament, dificultăţi în vorbire şi în a înţelege ceea ce se vorbeşte, neputinţa de a se hrăni şi de a mesteca, dureri, depresii şi multe alte probleme.

{ FACTORI DE RISC }

Persoanele care sunt mai expuse unui asemenea accident prezintă anumiţi factori de risc. Obezitatea, fumatul, sedentarismul, consumul excesiv de alcool şi o dieta inadecvată sunt principalii factori controlabili, cărora li se mai adaugă hipertensiunea arterială, diabetul, utilizarea de contraceptive orale cu concentraţie estrogenică ridicată, dislipidemiile familiale.

Ştiaţi că accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a treia cauză de mortalitate din lume, după bolile cardiace şi cancer, şi prima, în situaţiile de handicap fizic sau mental permanent? În ţările din sud-estul Europei, mortalitatea cauzată de această afecţiune este de 6-7 ori mai mare decât în ţările din vest. Ţara noastră ocupă un loc „fruntaş” la acest capitol. Anual, fiecare a-l cincilea deces este cauzat de producerea unui accident vascular cerebral.

Renunţarea la aceste obiceiuri şi adoptarea unui stil corect de viaţă pot scădea riscul îmbolnăvirii. Factorii necontrolabili ţin de vârstă (după 55 de ani, riscul se dublează la fiecare 10 ani) şi de istoricul familiei. Sunt predispuşi şi cei suferinzi de boli cardiovasculare, diabet, femeile afectate de schimbări hormonale după naştere sau menopauză. În cazul pacienţilor cu diabet, cel mai frecvent apar accidentele ischemice şi mult mai puţin frecvent cele hemoragice.

{ SCHIMBĂRI NECESARE ÎN STILUL DE VIAŢĂ }

Deşi există şi factori necontrolabili care pot declanşa un accident vascular cerebral, e bine să ţineţi cont de anumite reguli pentru a diminua riscurile:

• Adoptaţi o dietă săracă în grăsimi saturate şi bogată în fructe şi legume proaspete. Nu exageraţi cu mâncatul şi încercaţi să vă menţineţi greutatea corporală.
• Adoptaţi un stil de viaţă sănătos.
alimente accident vascular cerebralEfectuaţi exerciţii fizice timp de 30 de minute, de 5 ori pe săptămână.
• Găsiţi-vă propriile metode de gestionare a stresului.
• Efectuaţi periodic controlul tensiunii arteriale (în cazul persoanelor cu vârsta > 50 ani).
• Trataţi întotdeauna boala de bază (diabetul, hipertensiunea, atacurile tranzitorii din antecedente etc.).
• Profilaxia primară are drept scop schimbarea modului de alimentaţie, activitatea fizică şi corectarea factorilor de risc.
• Profilaxia secundară are ca scop evitarea recurenţelor, după apariţia unui accident vascular.

{ PRODUSE  CALIVITA RECOMANDATE ÎN CAZUL ACCIDENTELOR VASCULARE CEREBRALE }

Garlic CapsGarlic Caps Calivita (1-0-1 după masă) acţionează ca antihipertensiv şi hipocolesterolemiant, normalizând astfel puseele de tensiune la pacienţii hipertensivi cu valori crescute ale colesterolului în sângele arterial. Ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, împiedică agregarea plachetară. Are rolul de a diminua fracţiunea LDL şi, implicit, duce la scăderea colesterolului sanguin. Datorită faptului că produce fluidificarea sângelui, nu se recomandă în accidentele vasculare hemoragice!

Mega qProtectMega qProtect Calivita (1-1-0 după masă; 3 luni încontinuu) facilitează o bună oxigenare a sângelui şi, implicit, o irigare adecvată a arterelor cerebrale, coronare (a muşchiului inimii) şi periferice, prin intermediul nutrienţilor specifici din compoziţia sa: Ginkgo biloba, Coenzima Q10, vitamine (E şi C), minerale (Se, Zn), acid alfalipoic, l-cisteina (are rol în detoxifierea celulelor nervoase). Magneziul din compoziţie împiedică spasmele cerebrale, iar ceaiul verde are efect revigorant mental.

qProtect qProtect Calivita (1-1-0, după masă) contribuie la îmbunătăţirea fluxului sanguin şi are efect vasodilatator. Aceste ultime două produse, Mega qProtect şi qProtect, datorită Ginkgo Biloba din compoziţie, au acţiune de stimulare a circulaţiei, în special a circulaţiei cerebrale, reduc stările depresive, diminuează vertijul, cefalea, zgomotele auriculare, tulburările de concentrare. Este bine de reţinut că bolnavii vor trebui să ia unul din aceste două produse, de preferat alternativ, toată viaţa.

Omega 3Omega 3 Calivita (1-0-1 înainte de masă) este un bun adjuvant în dizolvarea şi eliminarea fragmentelor de colesterol de pe vasele sanguine. Se ştie că eschimoşii, care consumă foarte mult peşte, nu cunosc boli precum IMA (infarctul) sau AVC (accidentul vascular cerebral). Uleiul de peşte, din acest motiv şi nu numai, este indispensabil după un AVC sau pentru a-l putea preveni, având rolul de a creşte fracţiunea HDL şi de a reduce trigliceridele. Omega 3 este un nutrient folosit de neuron pentru transmiterea şi recepţia impulsurilor nervoase.

Super Soya LecithinSuper Soya Lecithin Calivita (1-0-1 înainte de masă) combate deteriorarea memoriei, ce se instalează după un accident vascular, ca urmare a insuficienţei de oxigenare în anumite zone ale creierului. Reduce colesterolul, împiedicând formarea plăcilor de aterom pe pereţii arteriali, iar în cazul în care s-au format, contribuie la dizolvarea lor. Este bine să fie administrată în combinaţie cu miere de albine, pentru intensificarea funcţiilor cerebrale.

Evening Primrose Oil Evening PrimRose Oil Calivita(1-0-1, alternativ cu Omega 3 sau cu Super Soya Lecithin) conţine ulei de luminiţa nopţii, care, datorită acidului alfa-linoleic, un acid gras esenţial, şi acidului gama-linolenic, este o sursă importantă de vitamina F. Aceştia sintetizează prostaglandinele E1, care au un rol primordial în combaterea aterosclerozei, a hipertensiunii arteriale, obezităţii, trombozelor, stimulând funcţiile cerebrale. Aceste ultime 3 suplimente, Omega 3, Evening Primrose Oil şi Super Soya Lecithin, au şi rolul de a creşte permeabilitatea membranei celulare.

Stress Management Stress Management Calivita(0-1-0 după masă), datorită vitaminelor din complexul B din compoziţie, realizează o bună troficitate a sistemului nervos central şi periferic, estompând simptomele neplăcute ale afectării filetelor nervoase. Magneziul din compoziţia sa are rolul de a relaxa vasele afectate, împiedicând apariţia altor spasme cerebrale, în cazul unui AVC ischemic sau produs de spasm.

Rhodiolin Rhodiolin Calivita(1-1-1) are un efect antidepresiv puternic. Creşte nivelul serotoninei şi dopaminei la persoanele expuse stresului, prin substanţele sale biologic-active, rosavină şi salidroside, şi îmbunătăţeşte memoria. Nu trebuie uitat ajutorul pe care ni-l poate ofeRi Noni, lichid sau comprimate, dar de care nu trebuie abuzat. Dacă la examenul de biorezonanţă vitalitatea celulară este mică, atunci Noni poate fi foarte folositor. De asemenea, mai putem consuma şi Bee Power, însă doar în perioada de recuperare de după un accident vascular cerebral. Are rolul de a regenera celula nervoasă.

Senior FormulaSenior Formula Calivita stimulează memoria, îmbunătăţeşte activitatea cerebrală, datorită acidului folic şi vitaminelor B6 şi B12, iar extractul de muguri de pin şi de seminţe din struguri îi conferă un puternic efect antioxidant, contribuind la buna funcţionare a sistemului nervos.

În concluzie, trebuie spus că, în caz de AVC, trebuie consumat sistematic un antioxidant, un ulei nesaturat şi un destresant. În accidentele vasculare cerebrale se recomandă folosirea alternativă a unuia din următoarele trei suplimente cu rol antioxidant: Mega qProtect, qProtect, Senior Formula, a unuia din următoarele suplimente cu acizi graşi nesaturaţi sau lecitină: Omega 3, Evening Primrose Oil, Super Soya Lecithin, şi a unui antidepresiv: Rhodiolin sau Stress Management.

Desigur, schemele sunt variate şi trebuie adaptate sistematic, în funcţie şi de alte afecţiuni ale celui în cauză. Nu uitaţi să adoptaţi un stil de viaţă cât mai corect! Le doresc tuturor cititorilor dvs. să trăiască sănătos şi să îmbătrânească frumos!

Dr. Roxana Bogdan


Citeste si:

Puteti urmari raspunsurile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0. Poti lasa un raspuns, sau sa faci un trackback de pe site-ul tau.

Lasa un comentariu