Despre Ginkgo Biloba

frunze ginkgo biloba

Ginkgo biloba este considerat cel mai bătrân copac din istoria planetei. Fosilele de frunze ne indică faptul că acesta există pe pământ încă de acum 270 de milioane de ani şi că, de atunci încoace, nu a suferit nicio modificare. Ginkgo nu este doar o fosilă vie, ci şi unul dintre copacii cei mai longevivi ai timpurilor noastre: în habitatul natural, există şi specimene care au atins vârsta de 2000 de ani.

Ginkgo creşte mai lent la început: la vârsta de 10-12 ani are doar 6 metri, dar mai târziu poate atinge chiar înălţimea de 30-40 de metri. Forma sa este asemănătoare cu cea a unui brad, însă nu face parte din familia coniferelor. Frunzele au o formă caracteristică de evantai, cu o despicătură la mijloc. Fructele sunt asemănătoare prunelor, având o coajă albicioasă (ginkgo înseamnă „piersică argintie” în japoneză).

Ginkgo este o plantă dioică, adică specimenele masculine şi feminine sunt separate. Sexul specimenelor nu poate fi determinat, de obicei, înainte de dezvoltarea gineceului, care începe să crească de-abia după vârsta de 25-30 de ani (dar se poate întâmpla ca dezvoltarea completă să dureze chiar 1.000 de ani!)

Produse naturale CalivitaGinkgo XC - produs natural pe baza de
extract de frunze de Ginkgo biloba

Acest copac este originar din estul Chinei, unde a fost venerat şi considerat sacru. Este plantat la loc de cinste în grădinile mănăstirilor şi templelor şi, mulţumită grijii şi devotamentului monahilor, s-a răspândit în multe alte regiuni, printre care şi Japonia. Acolo a fost observat pentru prima dată, în 1690, de un ofiţer german, în timpul călătoriei sale prin Asia. Probabil lui i se datorează şi faptul că acest copac a ajuns în Europa.

Pe bătrânul continent, primul vlăstar a fost plantat în 1730, în Grădina Botanică din Utrecht, Olanda, şi a supravieţuit până astăzi. În Viena, primul specimen a fost sădit în 1768, iar în Ungaria, cel mai bătrân Ginkgo biloba se găseşte în Acsád şi a fost plantat în 1808. În Statele Unite, primii Ginkgo au fost plantaţi în apropiere de Philadelphia, în 1784, datorită lui William Hamilton.

De-a lungul milioanelor de ani, Ginkgo biloba a dobândit o vitalitate nemaiîntâlnită. S-a demonstrat că acest copac poate suporta fără probleme poluarea aerului şi a mediului înconjurător, prin urmare este plantat în parcuri, de-a lungul şoselelor şi drumurilor, ba chiar în centrele marilor oraşe, cu un trafic intens. Incredibil, dar la Hiroshima există un specimen din această plantă la doar o sută de kilometri de centrul detonării bombei nucleare.

poza cu ginkgo bilobaChiar dacă a fost complet carbonizat la momentul detonării, în primăvara următoare a înmugurit din nou. Mulţumită devotamentului cu care a fost îngrijit, nu demult i-a crescut o ramură nouă. Această plantă minunată, pe lângă faptul că este un maestru al supra vieţuirii, a inspirat, de-a lungul timpurilor, nenumăraţi artişti. Goethe, de exemplu, i-a dedicat uneia dintre marile sale iubiri un poem intitulat Ginkgo biloba. Faptul că acest copac a fost considerat sacru timp de secole se datorează, probabil, şi beneficiilor sale la adresa sănătăţii.

Chiar şi în zilele noastre, Ginkgo este un ingredient foarte popular în industria farmaceutică şi a suplimentelor alimentare, la momentul actual desfăşurându-se o serie de cercetări importate cu privire la substanţele din compoziţia sa. Agenţii săi activi pot fi împărţiţi în două grupe: flavonoide (kempferol şi querceti) şi terpene (ginkgold şi bilobalid, care se găsesc doar în Ginkgo biloba).

Flavonoidele din Ginkgo contribuie la funcţionarea normală a sistemului circulator, la menţinerea unui flux sanguin adecvat şi, astfel, la aprovizionarea normală cu oxigen şi nutrienţi a celulelor. Prin urmare, utilizarea sa este recomandată în special pentru persoanele de vârstă înaintată (deoarece sprijină funcţionarea adecvată a creierului), în caz de efort fizic şi mental susţinut (sport, activităţi fizice intense, stres) sau în cazul persoanelor care acuză frecvent răcirea membrelor, în special în sezonul rece.

Pe lângă cele menţionate mai sus, Ginkgo este un excelent antioxidant, agenţii săi activi putând oferi protecţie împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi.Citeste si:

Puteti urmari raspunsurile la acest articol prin feed-ul RSS 2.0. Poti lasa un raspuns, sau sa faci un trackback de pe site-ul tau.

Lasa un comentariu